Librăria Creștin-Ortodoxă LOGOS Arad

Categorii

Boethius si Salvianus - Scrieri

Nou

4,00 RON

Add to wishlist

Prezentare

Lui Boethius i-au acordat mai multa atentie filosofii intrucat prin el s-a pastrat contactul cu marii ganditori ai antichitatii, mai ales cu Platon si Aristotel, iar lui Salvianus i-au acordat mai multa atentie cercetatorii trecutului istoric.

Scurt extras din carte despre Boethius:

A fost considerat ultimul dintre romani si totodata primul dintre scolastici. Dar in realitate el a fost si una si alta. Ca roman s-a simtit chemat sa familiarizeze pe vorbitorii de limba latina cu adevarata filozofie; nu mai putin insa el a fost crestin, in care calitate a dat opere teologice, de felul celei care a intrat in alcatuirea prezentului volum. In adandcul sufletulu sau Boethius a ramas atasat antichitatii, el fiind cunoscut in istorie ca ultimul filosof grec, desi a scris in latina, un distins aristocrat si un convins cetatean roman. Cu toate acestea ori poate tocmai de aceea, a intrat in slujba stapanirii ostrogote de atunci devenind consul (anul 510). Curand insa, pe fundalul tensiunilor intre regatul ostrogot si Imperiul roman de rasarit a fost banuit, pe nedrept, ca ar fi intretinut relatii de tradare cu Constantinopolul. Incarcerat, a sfarsit prin a fi executat in anul 524 din ordinul regelui Teodoric cel Mare. In inchisoare fiind, a compus „Mangaierile filozofiei” care desigur l-a ajutat pe el inaintea oricui sa suporte avatarurile destinului nemilos.

La inceputul secolului ai VI-lea, cand isi scrie Boethius lucrarile teologice, dogmele crestine erau stabilite sub forma articolelor din Simbolul credintei. Formularea lor nu s-a facut usor, ci prin controverse si lupte de idei, care au ajuns uneori la violente grave. ........... Au fost multe erezii, numite fie dupa initiatorul lor, fie dupa ratacirea pe care o sustineau. Cele mai mult erezii s-au produs in legatura cu invatatura despre Sfanta Treime. ........... Cele cinci articole ale lui Boethius au aproape toate ca tema raportul dintre persoanele Sfintei Treimi, cautand sa-l explice pe cale logica, rationala, prin recurs la filozofia lui Aristotel. Autorul marturiseste ca in multe privinte el insusi are nedumeriri si de aceea cere socrului sau, Quintus Aurelius Symmachus, sau diaconului Ioan al Bisericii Romei (viitor papa), carora le adreseaza articolele, parerea privitoare la dreapta credinta a Bisericii.

Path: > Boethius si Salvianus - Scrieri

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: