Librăria Creștin-Ortodoxă LOGOS Arad

Categorii

Evanghelia dupa Toma Mareste

Evanghelia dupa Toma

Produs nou

27,00 RON

Fisa tehnica

Format 13 x 22 cm
Nr. pagini 272

Informatii

Evanghelia dupa Toma este una dintre cele patruzeci si noua de scrieri pe care le reunesc cele treisprezece volume descoperite din întamplare, catre 1945, în apropiere de Nag Hammadi, în Egiptul de Sus. Cele treisprezece codexuri descoperite reprezinta biblioteca unei comunitati gnostice, alcatuita în secolele III, IV sau V. Aceste codexuri contin lucrari de provenienta diversa (setiene, în marea lor majoritate, dar si valentiniene sau hermetice), redactate în mai multe dialecte copte (în principal în sahidica). 

Textul în limba copta a fost stabilit si tradus de A. Guillaumont, H.–Ch. Puech, G. Quispel, W. Till si ‛Abd al Masīh. Acest text a fost corectat, modificat pe alocuri sau completat în mai multe randuri. 

Evanghelia dupa Toma a facut senzatie de îndata ce existenta sa a fost adusa la cunostinta publicului. Este o culegere de 114 logia sau „Spuse” pe care Iisus le–ar fi adresat discipolului sau Toma si pe care acesta le–a pastrat secrete. Aceste „Cuvinte” atribuite lui Iisus au circulat îndeosebi în mediile gnostice si maniheene. Unele se aseamana foarte bine cu Spuse din Noul Testament; altele, necunoscute, dezvaluie numeroase doctrine esoterice si teme gnostice. Analizand în profunzime tot acest curent de gandire, H–Ch. Puech ne ofera o interpretare sistematica de o mare complexitate si bogatie. 

Cuprins: 
EVANGHELIA DUPA TOMA 
O COLECTIE DE CUVINTE ALE LUI IISUS DESCOPERITA RECENT: EVANGHELIA DUPA TOMA 
UN LOGION AL LUI IISUS PE O FASIE DE PANZA FUNERARA (1955) 
EXPLICAREA EVANGHELIEI DUPA TOMA SI CERCETARI ASUPRA CUVINTELOR LUI IISUS PE CARE ACEASTA LE CUPRINDE        
DOCTRINE ESOTERICE SI TEME GNOSTICE ÎN EVANGHELIA DUPA TOMA 
INDEX        

Path: > > Evanghelia dupa Toma