Librăria Creștin-Ortodoxă LOGOS Arad

Categorii

Mareste

Eroare fatala. Lupta pentru controlul populatiei lumii

Produs nou

Cartea are meritele sale, aducand in discuție multe date, ideologii și acțiuni istorice incredibile despre acest razboi invizibil dus impotriva populației lumii.

Mai multe detalii

Acest produs nu mai este in stoc

32,00 RON

Fisa tehnica

Format 14x20 cm
Nr. pagini 352
Anul aparitiei 2013

Informatii

Matthew Connelly, profesor de istorie la Universitatea Columbia (SUA), in aceasta carte, ne arata ca fenomenul „controlului populației” a dominat politicile externe ale multor state dezvoltate. Acest concept poate fi ințeles ca avand radacini in istoria mai veche a viziunii malthusiene din sec. XVIII-XIX, viziune foarte vie pana nu demult in zona Occidentului. Aplicarea sa prin programe de masa a atins o amplitudine maxima in anii 1960. Atunci SUA și alte țari occidentale și-au pus in aplicare vechile temeri cu privire la o creștere exponențiala a populației sarace, experimentand metode medicale de reducere a nașterilor, in special in țarile sarace din Asia și Africa. Au fost vizate țari ca India, Pakistan, Bangladesh, Taiwan, Singapore și, nu in ultimul rand, in China. Bineințeles, ca aceste programe sa poata fi puse in aplicare a fost nevoie de acordul liderilor politici ai acestor state.

Masurile de control al populației au fost foarte dure in aceste țari. Ele, de fapt, au fost privite ca politici abstracte, inspirate din utopii științifice de control al populației, iar cand au fost aplicate, nu a fost luata in calcul suferința oamenilor. Astfel, in India, in decursul anului 1975, ca efect al unei legi extreme, peste opt milioane de oameni saraci, in special barbați, au fost sterilizați. In China, ca urmare a politicii unui singur copil pe familie, aproximativ 400 de milioane de nașteri au fost „prevenite”. Doar in 1983, peste 16 milioane de femei și 4 milioane de barbați chinezi au fost sterilizați, iar 14 milioane de femei au fost forțate sa faca avort.

Totodata, astfel de programe de control al populației au funcționat la fel de bine și in Statele Unite. In anii 1970, mai multe state din SUA au introdus legi privind „sterilizarea obligatorie” a persoanelor care beneficiau de ajutoare pentru familii cu copii in intreținere.

Autorii acestui fenomen sunt, de fapt, organizații internaționale și americane precum International Planned Parenthood Federation, Population Council, Fundația Ford, Fundația Rockefeller, Zero Population Growth, Pathfinder Fund ș.a., care, cu sume imense de bani, au influențat politici ale marilor state și au propulsat asemenea programe. Scopul lor declarat, dupa cum susține autorul, a fost acela de a „vindeca «saracia patologica»”, astfel incat sa „imbunatațeasca economia acestor națiuni, ca nu cumva «hoardele infometate din țarile sarace» sa porneasca un razboi impotriva țarilor bogate ”.   

Cartea lui Matthew Connelly, care face demonstrația unor crancene dispute in jurul conceptului de control al populației, se bazeaza pe argumente bine documentate in mari arhive, ca cele ale Congresului SUA, ale ONU, ale Vaticanului, sau in arhive personale, ca cele ale familiei Rockefeller, Fundației Ford etc.

Un episod interesant din aceasta carte, cel puțin pentru cititorii romani, ar putea fi descrierea Conferinței Mondiale a Populației, din 1974, desfașurate la București. Autorul susține ca momentul a fost un mare fiasco pentru mișcarea controlului populației, un fel de „Waterloo” al acestei mișcari, aflate atunci la cote maxime. Aflam astfel ca, dupa București, Fundația Ford și IPPF au incetat sa se mai preocupe de aceste programe și au virat fondurile spre imbunatațirea „statutului femeii”. La inceputul anilor 1990, mai precis, dupa Conferința de la Cairo, din 1994, Connelly ne asigura ca acest fenomen a inceput sa decada, cedand locul „adevaratei planificari familiale”. De atunci, se așteapta ca alianța dintre mișcarea feminista și cea a ecologiștilor sa dea naștere „unui nou consens, mai luminat”. In acest sens, Connelly susține ca „emanciparea femeilor” și „dreptul la avort” ar putea fi ințelese ca „ultima linie de aparare a autonomiei corporale a femeilor”. 

Matthew Connelly descrie și o fațeta nu tocmai noua a acestui fenomen, semnaland existența unui prim conflict intre promotorii aroganți ai conceptului controlului populației și tabara susținatorilor liberali ai contracepției, adica adepții planificarii familiale. Al doilea front al bataliei ar fi mai larg, cuprinzand aceste prime doua tabere, aliate acum impotriva grupurilor pro-life, pentru viața. Totuși, daca analizam cat de cat corect lucrurile, vedem ca lupta este profund nedreapta. Dupa cum reiese din dezvaluirile carții, aproape toate resursele financiare și logistice se afla in mainile primelor doua tabere. Iar susținatorii pro-life, promotori ai unei viziuni creștine despre viața și ai ideii de solidaritate umana, nu beneficiaza nici o susținere, de orice natura – politica, financiara, logistica –, din partea guvernelor. 

Path: > Eroare fatala. Lupta pentru controlul populatiei lumii

Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si: